kocluk-vagonları

Koçluk Nasıl bir yolculuk?

Koçluk almak benim için farklı kompartmanlardan oluşan bir tren yolculuğu gibiydi.

Her vagonu rengarenk olan upuzun bir tren hayal edin. Kimi vagon apaydınlık, kimisi loş, kimisi kitaplarla, kimisi insanlarla dolu ama hepsinde ayrı ayrı sürprizlerle karşılaştığım bir tren. Her koçluk seansında yaşamımın farklı alanlarına baktıkça yeni farkındalıklar edindim. Kariyerime, ilişkilerime, duygularıma ve içimdeki çocuğa farklı açılardan baktığım, kendimi yeniden keşfettiğim serüvenler yaşadım.

Hala her koçluk aldığımda pek çok konuyla ilgili daha önce neden bu noktadan bakamamışım, bu kadar kolaymış! Demeye devam ediyorum. Kendi koçluk seanslarımın sonunda ise danışanlarımın gözlerindeki ışıltıyı, keşfin verdiği mutluluğu gördüğümde her seferinde ilk kez seans yapıyormuş gibi keyifleniyorum.

Bu keyifli yolculuğa siz de bir bilet almayı arzu ediyorsanız beraber ücretsiz bir keşif seansı planlayabilir koçluğa dair merak ettiklerinizi yanıtlayabilirim.

Koçlukla ilgili karşılaştığım sorular…

Neden Koçluk?

Bu sorunun cevabı herkes için farklı. Ben karar alma aşamasında olduğum bir süreçte koçluk almaya başlamıştım. Kariyer değişikliği yapmak, hayalinize ulaşmak için cesaret toplamak, tekrar tekrar başladığınız işleri bu kez kararlılıkla bitirebilmek yani yaşamınıza dair tamamlamakta zorlandığınız Şeyler için destek almak olabilir koçluk almanın amacı.

Gelişim de bir neden olabilir, güçlü yönlerinizi keşfetmek ve onları iş/özel yaşamda daha fazla öne çıkarmak ya da ilişkilerinizi kuvvetlendirmek için koçluğu bir araç olarak kullanabilirsiniz.

Danışanlarım zaman zaman değerlerini yaşam amaçlarını sorguladıklarında telefonumu çınlatırlar. Kimisi de Kendini yeniden keşfetmeye karar vermiştir, ona destek verecek kararlı bir yol arkadaşı arıyordur.

Kimisi daha somut hedeflerle gelir zamanını yönetmek, iş-özel hayat dengesini kurgulamak, kariyerine alternatifler yaratmak, ekibini daha etkin yönetmek gibi.

Evrende ihtimallerin sınırsız olduğunu düşünürsek her koçluk seansının konusu da kişiye göre sonsuz ihtimaller ve bir o kadar da farkındalıklar içerir.

Tüm seansların ortak özelliği ise içinde her zaman keşif barındırmasıdır.

Koçluk size ne katar?

Koçluk ayna tutmaktır. Bu ayna ile danışanın hayallerini yeşertip onların peşinden gidebileceği somut yol haritaları belirlenmesinde rol alır.

Zaman zaman problemleri çözmek gibi algılansa da koçluğun tanımı çözüm yaratmak değil danışanların kendilerini keşfetmeleri ile yanıtlarına kendilerinin ulaşmasını içerir. Koçun görevi danışanın yoluna ışık tutmak ve onu desteklemektir. Bu nedenle koçlar yönlendirme yapmaz ya da soruları cevaplamazlar, çünkü herkesin kendi yaşamına dair yanıtı kendi içindedir.

Koçluk süreci, yanıtlarınızı ararken yaşadığınız stres, huzursuzluk gibi etkilerden uzak kalmanızı sağlar. Aynı konuya farklı perspektiflerden bakmayı ve yaşamdaki alternatiflerinizi keşfetmeye yardımcı olur. Kendiniz ve yaşamınızla ilgili öz değerlerinizin ışığında yaptığınız seçimlerinizin sonuçları olan aksiyonlara yönelmenizi böylece daha fazla doyum hissettiğiniz bir yaşama adım atmanızı sağlar.

Hangi Koç?

Kendinizi seanslarda açık ve güvende hissedeceğiniz koç sizin için doğru Koç’tur. Bunu anlamanızın tek yöntemi ise koçunuzla tanışmak yani uyum seansı yapmaktan geçer.

Bir Koç seçerken onun aldığı eğitimlere, aldığı koçluk eğitiminin ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) tarafından akredite edilip edilmediğine, kendisinin ICF tarafından akredite bir koç olup olmadığına, profesyonel deneyimi ve hangi alanlarda koçluk yaptığını sorgulamanız sizin hedeflerinize ve kişiliğinize uygun koçu bulmanız için yön gösterecektir.

Koçluk Seansları Ne kadar Sürmeli?

ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) tarafından önerilen koçluk ilişkisi süresi ise 8 – 12 seans aralığıdır. Size özel olan bu ilişkinin süresini de içeriğini de siz belirlersiniz. Kendiniz çin yapacağınız bu seçim için  tek yönlü bir bilet almanız yeterli.

Bir yanıt yazın